Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04 15:31 - История и произход на прабългарите
Автор: qkatablogara Категория: История   
Прочетен: 186 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 09.04 15:31


 Това е историята на прабългарите, видяна през очите на интернет. Ако сте слваяни или траки, ви моля да не се чувствате пренебрегнати и да не се колебаете да поставяте информацията под съмнение, в случай че не се връзва с разбиранията ви.

 Прабългарите са група полуномадски племена, които се появяват за пръв път в историята в Източна Европа през късната античност. Приема се, че част от тях става една от основните племенни групи, участвала в етногенезиса на съвременните българи, както и в този на днешните волжки татари и чуваши, а в някаква степен и на балкарците.[1][2][3] Прочути са като отлични конни войни, според някои изследователи техният произход може да бъде проследен до Централна Азия.
 Съвременните изследвания показват, че евразийските степни племенни съюзи са били твърде разнородни, като днес учените предпочитат етногенетичните теории пред тези за конкретен етнически произход на отделните племена.[4] Смята се, че прабългарският племенен съюз също не е бил еднороден, а се образува през II-VI век от спойката на разнородни етно-лингвистични елементи – ирански, угърски, тюркски и други, повечето произхождащи от Централна Азия,[5][6][7], като социалният елит вероятно е с тюркски корени.[8][9][10][11] Сведенията за езика на прабългарите са оскъдни, но повечето лингвисти го причисляват към групата на тюркските огурски езици.
 През 480 г. те са наети от Византийската империя да се бият срещу остроготите. Привлечени от богатствата на Византия някои прабългарски племена, най-вече кутригурите, непрекъснато нападат дунавските провинции на империята в следващите десетилетия. Около 560 г. се появяват аварите които побеждават прабългарските племена. Така те ги поставят във васална зависимост спрямо Западнотюркският хаганат. Обединени под управлението на Кубрат, прабългарите се освобождават и създават в Понтийско-Каспийската степ държава известна на Византия като Стара Велика България. След смъртта на Кубрат държавата му се разпада под ударите на хазарите.  В резултат на тези събития неговите петима синове поемат в различни посоки. Най-големият от тях, Батбаян остава в степите северно от Азовско море и е подчинен от Хазарския каганат. Петият от синовете, Алцек мигрира в Италия, а четвъртият – Кубер, се присъединява към аварите в Панония. Котраг, вторият син на Кубрат, мигрира към средното течение на река Волга, където основава Волжка България която просъществува до 13, век когато е покорена от монголската Златна орда. Третият син, Аспарух мигрира към устието на р. Дунав и завзема Малка Скития, откривайки за прабългарите път към Долна Мизия, където те създават Първата българска държава, която съществува до 11 век, когато е завладяна от Византия. Прабългарите са наричани от ранносредновековните византийски, латински и арменски летописци с различни имена като: българи, кутригури, утигури, скити, мизи, хуни и др. Формата „прабългари“, както и алтернативните „протобългари“, „първобългари“, „древни българи“ и „хуно-българи“, се използват в съвременната историография за да се разграничи ранносредновековният народ от формиралия се по-късно съвременен български етнос.
За произхода на името „българи“ има множество различни хипотези, една от тях го свързва с тюркския корен bulga- „смесвам“, „разбърквам“, тоест смесен народ.[12] На същата основа възниква и предположението, че „булгар“ означава „бунтовник, метежник, размирник“. Според друго обяснение „булгар“ може да произлиза от булга, наименованието на разпространен в Средна Азия и Сибир подвид на белките, който е възможно да е бил тотемно животно на прабългарите.[13] Привърженици на хипотезата за ирански произход на прабългарите (вижте по-долу) свързват името с думи от осетински (бългерон – „човек, който живее в покрайнината“) или пущунски (булгар – „човек, обитаващ отвъд планината“).[14] Други хипотези, като цяло отхвърляни в наши дни, извеждат името от митичен прародител, наименованието на реките Волга и Буг и други. С произхода на прабългарите се занимава прабългаристиката. Понеже той е неясен, съществуват множество теории и хипотези за него. Редица учени ги смятат за тюркски племена които се появяват в Понтийско-Каспийската степ през 4 век, където се смесват с хуните.[5][6][7][8][9][10][11][15][16][17] Според иранската хипотеза, прабългарите са ирански племена от западните райони на Средна Азия – Памир и Хиндукуш, вероятно увлечени от миграцията на хуните. Друга теза застъпва смесеното им формиране като народ. Същевременно всяко от първите две схващания включва и участието като влияния, асимилиране и т.н. на население определяно за доминиращо от другата теза. Всъщност разликата между тях не е само в спора дали прабългарите са основно арийци или тюрки, а кое е първичното.
 Най-ранният европейски източник, споменаващ прабългарите е т.нар. „Анонимен римски хронограф“ – списък изброяващ племена и народи, написан на латински през 354 г. от неизвестен летописец.[18] Прабългарите според него населявали земите около Каспийско, Азовско и Черно море, стигайки на юг до предпланините на Кавказ. Според някои съвременни български изследователи, данни за по-ранно присъствие на прабългарите в Европа (2 век сл. Хр.) се съдържат в някои латински версии на географски карти на Птолемей, където те са показани (под етнонима ‘Буленсии’) като обитаващи територията край северозападния бряг на Черно море източно от река Аксиакус (Южен Буг)[19][20][21], но тези тълкувания са спорни.
 Лонгобардският историк Павел Дякон в неговата „История лонгобардикум“ пише, че прабългарите убиват първия лонгобардски крал Агелмунд (което е станало през 439 г. на територията на днешна Словакия).
Източник:
https://bgrabotodatel.com/company/4141/page:7  Гласувай:
3
01. shtaparov - Освен в изброените народи, ...
10.04 07:30
Освен в изброените народи,"пра"-Българите в стократно по-голяма степен са участвали в етногенезиса на съвременните гърци, италианци, "румънци", молдовци, украинци, беларуси, руснаци, чехи, поляци, сърби, хървати, словенци и пр.! Затова е правилно да бъдат изброявани именно те а не онези,у които кръвта ни е най-много 5-10% да не говорим за турко-татарския народ малкарлъ,наречен умишлено от съседите си "балкари",в чиито вени няма и 3% Българска кръв за разлика от "румънците",сърбите и украинците,при които този процент е около 70 !
цитирай
2. kirk - За индивида, който преписва учебници от соца
10.04 23:53
"Около 560 г. се появяват аварите които побеждават прабългарските племена. Така те ги поставят във васална зависимост спрямо Западнотюркският хаганат. Обединени под управлението на Кубрат, прабългарите се освобождават и създават в Понтийско-Каспийската степ държава известна на Византия като Стара Велика България." Аварите не са побеждавали прабългарите, а просто са ги включили в нашествието към Европа. Никаква "Стара Велика България" не е известна на нито един историк по никое време, освен на завеяните българисти-шовинисти. Реваншизмът им е мечта по нещо, което никога ни са имали, като напр. Македония или Изт. Тракия!!! Четвъртият син на хан Кубрат - Кубер е измислица, лапсус калами в извора, в който трябва да се чете и разбира самият хан Кубрат, а не някакъв си Кубер. В арменските източници прабългарите са наричани съвсем точно и ясно българи и това са най-ранните извори за тях, няма никакви данни, че са наричани под различни други имена. Нещо повече - фиксирани са 4 техни племенни общност с различни имена, според самите тях, тоест както те самите са се наричали, защото още не са се били консолидирали в един етнос. Това е било през IV-V в. най-рано! Следователно съвпада с т.нар. "Римски историограф", ако тексът в него не е по-късна добавка. Не зная какво разбира авторът под арийци, но прабългарите не са нито европейци, нито тюрки. Езикът им е може би най-ранният тюркски език или поне така го водят. Днешните българи нямат нищо общо с прабългарите. Лицето shtaparov си измисля проценти за "кръв" едно към гьотире, нито е специалист, нито знае какво пише, просто шовинист, но и това при българите е сложно понятие, защото и те не знаят на коя нация или етнос са "урапатриоти" - може би на циганите и турците, които наскоро асимилираха по време на възродителния процес, който не е свършвал!!!
цитирай
3. bulgares - Здравей
11.04 23:39
За мене това са пълни глупости. Дал си [1],[2]... ама какви са тези източници не виждам. Просто се запознай на първо място с Хрониката на Комес Марцелин, един изключително надежден летописец, а не с преразкази за Теофан Изповедник, който е написал 2-3 измислици 150 години дори след Аспарух. Българите са разбили византииците още през 499г под името "българи" който факт няма как да се вмести с горните измислици. Ние сме просто траки.
http://bulgares/history/2018/02/13/bezspornoto-dokazatelstvo-che-bylgarite-sa-osnoviiat-sysed-i.1593431
цитирай
4. kirk - bulgares е прост трак
16.04 22:24
Бълг. гражданин bulgares е просто тракиец или просто трак или прост трак или - каквото си иска, който иска нека да изяснява и обяснява!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qkatablogara
Категория: История
Прочетен: 33083
Постинги: 44
Коментари: 34
Гласове: 46
Архив
Календар
«  Май, 2020  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031