Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2019 12:50 - Историята около проклятието на филма "Гарванът"
Автор: qkatablogara Категория: История   
Прочетен: 1645 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.03.2020 21:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Гарванът" или "The Crow" е американски филм, излязъл по кината през 1994-а година. Той се превръща в хит и е една от най-обсъжданите кинопродукции през 90-те. Това се дължи освен на актьорските заложби на сина на Брус Лий- Брандън Лий, който играе главната роля, също така и на нелепите, някои от които дори смъртоносни, инциденти, съпътстващи снимките. 28-годишният актьор Брандън Лий умира по време на сцена, в която трябва да бъде застрелян наужким от филмовия си антагонист, колегата му Майкъл Масий. Уви, през въпросния ден експертът по оръжията си тръгва по-рано от снимачната площадка и огнестрелното оръжие не е проверено качествено, като в цевта има останал куршум, който съвсем не е заготовка и убива младата звезда след изстрел в корема. В крайна сметка прожекцията е завършена с помощта на телесни двойници и специални ефекти, поставящи лицето на вече покойния Брандън върху телата на каскадьорите. Мълвите за смъртта на звездата и множеството други страховити нещастни случаи са крити в тайна максимално дълго време от снимачния екип, но слуховтете предизвикват небивал интерес сред публиката. До днес голяма част от подробностите остават неизяснени и не е съвсем ясно дали става въпрос за отмъщение, извършено от завист срещу Брандън Лий, иронично мрачни житейски съвпадения и нещастни случаи, или дори за необяснимо свръхестествено проклятие отвъд пределите на човешкия разум.

Бащата на Брандън- легендарният Брус Лий също умира млад на 32-годишна възраст като в един от последните филми, в които се снима "Играта на смъртта", има мотив за филм във филма, в който героят на Брус Лий е застрелян по същия начин, по който Брандън умира в реалния живот- по време на снимките на филм, мислейки си, че оръжието е бутафорно, когато всъщност се оказва истинско според сценария на филма и така му бива отмъстено под формата на "снимачен инцидент". Невероятното пророческо съвпадение и преплитането между фикция и реалност карат голяма част от киноманиаците да съчиняват всякакви налудничави теории на коспирациите и да поддържат жив мита за проклятието около семейство Лий и филма "Гарванът", чиито последвали римейкове претърпяват провали в бокс-офиса и част от тях биват преустановени.

Самият филм е базиран на едноименния комикс, който разисква темата за завръщането от отвъдното на млад мъж, убит заедно с годеницата си точно преди Хелоуин от банда престъпници. Една година след смъртта му той е призован от мистериозен гарван да се вдигне от гроба, за да отмъсти за станалото. Изготвянето на комикса се превръща в един вид терапия за създателя му Джеймс О"бар, който губи годеницата си при катастрофа и използва рисунките и измисления наратив на гарвановия комиксов герой, за да преодолее травмата си. Обаче, грозно грачещият фиктивен гарван повлича с крилата си поредица от катастрофални верижни реакции в реалния живот и успява да помрачи Холивуд в средата на последното десетилетие на миналия век. А дори в днешни дни образът му служи за вдъхновение на хелоуински костюм и предисторията около него плаши малки и големи.

Източници:

https://www.youtube.com/watch?v=ait152xP1Us

https://www.youtube.com/watch?v=1m4f4H_akHc

https://www.youtube.com/watch?v=WZE8bPvBhDs




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: qkatablogara
Категория: История
Прочетен: 105887
Постинги: 53
Коментари: 47
Гласове: 71
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930